Продължете към съдържанието

Фирма изхвърля старо дюшеме и паркет в Пловдив

Въпреки, че дървените подови настилки са най-издръжливи и при правилна поддръжка могат да се използват в продължение на години, то идва момента, в който старото дюшеме или паркет трябва да се подмени из основи. Като всяко друго нещо и дървения под си има своя срок на годност и няма какво друго да се направи, освен да се подмени и изхвърли, когато той изтече. Първите признаци за настъпването на този процес са скърцането на дъсчиците, тяхното разместване и дори отчупване на цели парченца от тях.

Изхвърля старо дюшеме и паркетПри това положение нямате друг избор, освен да помислите за сменяването на стария паркет или дюшеме. За съжаление няма начин да минете само с „циклене и лакиране“, ако търсите някаква промяна или освежаване в дома си. Вероятно паркетът Ви е толкова стар, че няма да издържи ново циклене и дори да се опитате да направите нещо по въпроса, то вероятно ще останете разочаровани от крайния резултат. Може би не знаете, но при всяко ново циклене на паркет, се отнемат по няколко милиметра от неговата повърхност. Така след няколко „освежаващи процедури“ паркетът или дюшемето малко по-малко се „стопява“, докато напълно не „изчезне“.

Всъщност не бива да се вманиачавате на тема „циклене на паркет или дюшеме“. Специалистите споделят, че дървеният под не бива да се цикли повече от 2-3 пъти при нормална употреба за 50-60 години. Паркетът и дюшемето може да се поддържат в страхотен вид, без да се цикли на всеки 5 години, например. За целта се използват специален лак и препарати, които „възвръщат“ първоначалния блясък на подовата настилка.

Ако не сте сигурни на колко години е паркетът Ви и дали би могъл да се изцикли за последен път, то по-добре се потърсете мнението на специалист, отколкото да предприемате неоснователен риск. В случай, че се потвърдят очакванията Ви и дървения под е толкова стар, че освен за боклука не става за нищо друго, то трябва да предприемете някакви стъпки в посока на неговото изхвърляне. Аз бих Ви посъветвал да се обърнете към фирма, която изхвърля старо дюшеме и паркет, тъй като тази задача изисква доста време и усилия, с които може би не разполагате.

Фирма, която изхвърля старо дюшеме и паркетПричините, поради които Ви подтиквам да изберете фирма, която изхвърля старо дюшеме и паркет са няколко, но основната е свързана с циментовата замазка, която се намира под дървения под. Преди години, когато са се монтирали дървените подове не е имало дървени плоскости, които да се поставят между паркета и замазката. Затова винаги съществува риск при демонтирането на дървения под, да се повреди по един или друг начин замазката, върху която е поставен. В редки случаи дори професионалистите не могат да повредят съсипването на циментовата замазка, тъй като лепилото, с което е бил залепен дървения под е било толкова силно, че няма как да се премахне, без да се нанесат сериозни щети върху циментовата замазка.

Не е болка за умиране, ако се повреди по един или друг начин замазката. Това просто ще Ви отвори допълнителна работа, защото ще трябва да се прави нова. Честно казано специалистите препоръчват да се излива нова замазка всеки път, когато се поставя паркет или дюшеме, за да се осигури сцепление между пода и замазка. Това се прави, с цел да се предотврати досадното скърцане или разместване при използването му.